Mistä saada ideoita kirjoittamiseen? osa II

Tässä postaussarjassa käsitellään kirjoittamisen eri vaiheita.

Joskus ideat ovat vähissä, joskus niitä on liikaa. Oli miten oli, jotenkin pitäisi päästä eteenpäin.

Aiemmassa tekstissäni listasin, että kirjoittamiseen voi löytää ideoita esimerkiksi kirjoittamalla aamusivuja, päiväkirjaa tai lokikirjaa, lukemalla, altistumalla muillekin taidemuodoille, käymällä paikoissa sekä tekemällä matalan kynnyksen muistiinpanoja.

Vinkkejä jäi vielä julkaisematta. Tässä siis kuusi tapaa (lisää), joilla napata haaviin orastavia ideoita ja hyötyä niistä myös myöhemmin.

Kuusi tapaa (lisää) löytää ideoita kirjoittamiseen

1. Keräile sitaatteja

Sitaattien keräily lomittuu mainiosti muistikirjan pitämisen kanssa. Syitä kirjata lainaus ylös on monia: ehkä se on erityisen kirkasta kieltä, ehkä siinä on tärkeältä tuntuva ajatus, ehkä se käsittelee aihetta joka on viime aikoina kiinnostanut. Ehkä se saa sanoiksi jotakin, mitä itse on yrittänyt tavoitella. Tai ehkä se vain kutsuu, vaikkei tiedä miksi.

Muista kirjoittaa ylös lähde sivunumeroineen. Kuten kaikki päiväkirjat, muistiinpanot ja muut aineistot, sitaattikokoelma muuttuu ajan saatossa aarreaitaksi.

Kun kirjaa ylös sitaatin, saa hetkeksi pukeutua toisen kirjoittajan lauseisiin. Siinä on jotakin arvokasta ja ihmeellistä.

2. Ajattele paperilla

Usein se, mistä haluaisi kirjoittaa, paljastuu vasta kirjoittamisen myötä. Kirjoittaminen vie kerros kerrokselta — ja kierros kierrokselta — lähemmäksi tekstin ydintä. Yksi kirjoittamalla ajattelemisen parhaista puolista on se, että se jättää konkreettisia jälkiä. Niihin voi palata myöhemmin, ja niistä voi löytyä oraita ja materiaalia uusia tekstejä varten. Silloin koskaan ei tarvitse aloittaa aivan tyhjästä.

Toisaalta kyse ei ole pelkästään näistä jäljistä. Kirjoittaminen on itsessään tärkeää kirjoittamisen harjoittamista.

Joskus aikapaine auttaa. Kokeile asettaa ajastin 10 tai 25 minuutiksi ja listaa sen aikana ylös sensuroimatta ja sen kummemmin ajattelematta aiheita, joista voisit kirjoittaa. Saatat yllättyä!

3. Kokeile vapaakirjoittamista

Vapaakirjoittaminen voi itsessään olla muusa, innoittaja ja kaiken lähtökohta. Istu alas ja ala kirjoittaa. Älä arvota tai rajoita tekstiä, älä välitä oikeinkirjoituksesta, laadusta tai tyylistä. Anna kynän liikkua paperia vasten tai sormien kulkea näppäimistöllä. Voit myös asettaa aikarajan lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa.

Kun tällaisia hetkiä varaa tarpeeksi usein, alkaa luovassa prosessissa väkisinkin nytkähtää jotakin liikkeelle.

4. Seuraa kiinnostustasi

Tämä ajatus yhdistää oikeastaan kaikkia edellisiä: seuraa kiinnostustasi ja ennen kaikkea luota siihen. Ihmettely ja uteliaisuus ovat kirjoittamisen ydintä. Kutsuuko jokin aihepiiri, yksityiskohta, teema, muisto, henkilöhahmo, miljöö tai muu asia sinua kuiskien tai huutaen puoleensa? Anna sille arvo. Se ei ole haihattelua. Olet oman luovan prosessisi tutkimusmatkailija. Lähde siis tutkimaan.

Joskus ideoita tuntuu olevan liikaa, ja ongelma on siinä, miten niistä kaikista koskaan ehtisi kirjoittaa. Kirjoita kaikki ideasi ylös, ja aloita sitten yhdestä. Muut kyllä odottavat, ja jos ne myöhemmin eivät tunnu enää kutsuvan, ne ovat täyttäneet tehtävänsä ja muuntuneet uusiksi ideoiksi.

5. Ajattele ”idea” väljästi

Kirjoittamisen idean ei tarvitse olla valmis ja kirkas ennen kuin voi kirjoittaa. Se saa olla keskeneräinen ja muotoaan vielä hakeva. Usein vasta silloin, kun teksti on jo valmis, tietää, mistä oikeastaan kirjoittikaan — jos aivan silloinkaan.

Sana ”idea” voi tuntua joskus turhan painavalta ja suurelta. Ehkä kynnys madaltuisi, jos puhuisi lähtökohdista tai sytykkeistä? Lähtisi liikkeelle jostakin. Se jokin voi olla hyvin pientä, luonnosmaista, arkista, ei-mitenkään-erikoista-tai-oivaltavaa. Idea ei ole päämäärä vaan jotakin, minkä avulla lähteä liikkeelle.

6. Tutustu materiaaliisi

Olet ehkä kirjoittanut aamusivuja, koonnut muistiinpanoja, keräillyt sitaatteja, kokeillut vapaakirjoittamista ja listannut kaikenlaisia ideoita ylös. Oikeastaan olet jo tullut aloittaneeksi taustatutkimuksen, vaikket vielä tietäisikään varsinaista ideaa.

Ala selailla materiaaliasi. Alleviivaa, tee lisää muistiinpanoja. Tutki ja kuuntele tarkoin, mitä materiaalisi sinulle kuiskii. Jos se pysyy hiljaa, ei huolta: olet silti sitä kerätessäsi harjoittanut kirjoittamista. Jotakin on meneillään.

+ Tee jotakin muuta

Eikö kaikista kokeiluista huolimatta ideaa tunnu löytyvän, ei edes aivan hentoa, hapuilevaa ja pikkuruista? Vai saako pursuilevien ideoiden paino jähmettymään alleen?

Ehkä on syytä hellittää hetkeksi ja lopettaa tavoittelu ja pinnistely. Tee jotakin aivan muuta. Tarvitaan myös tilaa ja taukoja. Se ei tarkoita sitä, että luovuttaisit koko kirjoittamisen kanssa. Se antaa idealle mahdollisuuden kypsyä rauhassa. Anna alitajunnan hoitaa homma.

Eikö silti mitään kuulu? Ota esiin kirjoitusvälineet ja kirjoita muistiinpanoja vaikka siitä, ettet keksi, mistä kirjoittaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s