Kirjat

”Valmistaudun rentoutumaan aivan lähiaikoina.
Valmistaudun hellittämään aivan näinä päivinä.
Olen suunnitellut tämän kaiken tarkoin valmiiksi.”

Kustantamo S&S

Ilmestyi helmikuussa 2022
Kansi Elina Warsta
Kirjastoluokka 84.2
ISBN 978-951-52-5554-9

2022

Eeva Åkerblad

Huolenpitoja


Lumoava kylpyläfantasia

Nainen matkustaa vuoristossa sijaitsevaan salaperäiseen sanatorioon. Hän aikoo rentoutua tavoitteellisesti. Kylpylässä kaikki on katettu häntä varten: magnolia tuoksuu ja kylpytakissa säihkyy paljettinen logo, kun nainen laskeutuu altaaseen kosmologin hemmoteltavaksi. Iltaisin voi osallistua vaikka tanssiaisiin.

Eeva Åkerbladin tarinallisuutta ja runokieltä yhdistävässä teoksessa tutkitaan hoivan ja huolenpidon teemoja. Kylpylässä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on jokaisen tärkein henkilökohtainen projekti. Onneksi niin henkisyyden tavoitteluun kuin luontoyhteyden elvyttämiseen on tarjolla mitä moninaisimpia palveluita.

Teoksen lempeä, ajattelua ilahduttavalla tavalla vinksauttava kieli maalaa lukijan eteen elokuvallista menneiden aikojen tunnelmaa, mutta paljastaa unenomaisen kylpylätodellisuuden pinnan alta myös tummia sävyjä. Mitä seuraa, kun hoivasta tehdään yksilösuoritus ja kulutushyödyke?

Lue lisää Kustantamo S&S:n sivuilla

Huolenpidoista sanottua


”Åkerbladin fantastinen runomaailma muistuttaa Markku Paasosen ja Saila Susiluodon 2000-luvun alun proosarunojen poetiikkaa. Samaan aikaan sanasto on ajattomuuden tuntuun pyrkivää –aforistinen runokieli kurottaa kohti Mirkka Rekolan ilmaisua ja tematiikkaa. [- – -]
Huolenpitojen kieli on viehkeää. Sen näennäinen raukeus kätkee kuitenkin alleen malttamattoman rytmin: Åkerblad pudottelee ajatuksia ja mielikuvia kuin pikkukiviä sormiensa välistä.”

Johanna Osvàth, Helsingin Sanomat

”Parhaimmillaan puheenomaisen toteava kieli rinnastuu Huolenpidoissa vivahteikkaan lyyriseen ilmaisuun, kuten säeparissa ’Sepä siinä on / miten varautua huutoon jonka kantama on mykkä’. Åkerbladin tyylissä on asiansa tosissaan ottavaa leikillisyyttä, ja yleisvaikutelma on hienovaraisella tavalla ylisukupolvinen.”

Taija Roiha, Nuori Voima

”Proosaa ja runoa yhdistelevän teoksen lukeminen on kuitenkin lepohetki itsessään. Lukiessani haaveilen matkasta teoksen miljööseen, maagiseen vuoristokylpylään, jossa saa rentoutua moreenimarenkialtaassa ja karhumuorin altaassa.

Ulla Lehtinen, Kotiliesi

Huolenpitoja voisi olla runomuotoinen käsikirjoitus David Lynchin elokuvaan. Se on maailma, joka kutsuu tutkimaan itseään yhä uudestaan ihmeellisistä asennoista. Se on suvereeni ja hallittu kokonaisuus ja samalla ihanan villi ja kuriton. Miten paljon hienoja yksityiskohtia. Miten taitavasti henkiviä viitteitä muuhun runouteen.”

IG: @readerwhy

”Tämän kirjan runojen voima on sisäisten ja ulkoisten havaintojen vuoropuhelu, joista syntyy tunnelma, joka herkistää aistit nähdä, kuulla, tuntea iholla ja mielellä. [- – -]  Minusta kirjan runoproosa tavoittaa hyvin mielentilan, jossa ihminen tarvitsee perspektiiviä koettuun, voimankeruuta ja näköalan aukaisun tulevaan. Siksi täytyy vetäytyä pitämään huolta.”

Tuijata — Kulttuuripohdintoja -blogi

”Teoksella on oma taajuutensa, rauhoittava, oma sanastonsa, mielen onkaloita hipsuttava. [- – -] Teos tarjoaa ihastuttavan ja hehkulamppuja sytyttelevän kielen lisäksi aineksia syvempiin pohdiskeluihin ihmisen luontosuhteesta ja huolenpidosta. Sanoja ja lauseita on tutkittava ihmetellen, urkkien, niiden merkitystä ja painavuutta punniten.”

Narratiiveja -blogi

Huolenpitoja kuvaa nyky-yhteiskunnan syvästi kieroutunutta suhdetta hyvinvointiin, oli kyseessä sitten ihmislajin, toislajisten tai luonnon hyvinvointi. Pahimmillaan ollaan tilanteessa, jossa suorittamisen tarve lähtee ihmisestä itsestään. Teos herättää kysymään, millaisessa maailmassa elämme. Millainen on maailma, jossa lepääminen on radikaali teko?

Marissa Mehr, Turun Sanomat

”Huolenpitoja värähtelee monella tapaa samoilla aallonpituuksilla kuin Hayao Miyazakin klassikkoanime Henkien kätkemä. [—] Maaginen taso toimii, koska sitä esiintyy hyppysellisinä eikä lorauksina. Taianomaisuuden kontrastina on melkein käsinkosketeltava tavanomaisuus.”

Anna Hollingsworth, Kulttuuritoimitus

”— näkökulmien muutokset ovat teoksen ihastuttavinta antia. Kaikki pieneltä tuntuva ja tuttu muuttuu eläväksi, kun hieman lempeästi vinksautetaan. [- – -] Huolenpitoja on yllättävän äänekäs teos lempeydestään ja pehmeistä sanoistaan huolimatta. Vaikka radiokin peitellään kapaloon ja antenni lasketaan levolle, tuntuu kuin korvat olisi viritetty aivan omille taajuuksilleen, jolloin kuulee jopa sammaleen huudon.”

Jutta Kokkonen, Lumooja

”Runoa ja proosaa yhdistävässä kauniissa (ulkoasu ja taitto Elina Warsta) esikoisromaanissa nainen matkustaa kylpylään rentoutumaan ja päästämään irti. Jos sattuu jostain syystä olemaan sellainen olo, että on vastaavan tarpeessa itsekin, mutta massiivista kylpylämatkaa ei ole juuri nyt saatavilla, on Eeva Åkerbladin romaani hyvä ensiapu. Sivu kerrallaan syke laskee.”

Ylioppilaslehti

”Huolenpitoja tarjoaa mahdollisuuden asettua hetkeksi jonnekin muualle. Se viehättää lyyrisyydellään ja tunnelmallaan. Löydän jatkuvasti lausahduksia, joiden äärelle haluan pysähtyä, ja ihastelen kirjoittajan taitoa leikitellä kielellä, pyörittää sitä aivan omanlaisekseen.”

Kirjakaapin kummitus -blogi

Osta Huolenpitoja S&S:n verkkokaupasta