20 syytä kirjoittaa

Miksi harjoittaa kirjoittamista, oli se sitten harrastus, ammatti tai vasta pieni kokeilu?

1. Harrastusvälineet ovat todennäköisesti jo käytössäsi.

2. Kirjoittamisesta, missä ikinä se tapahtuukaan, voi tulla oma tilasi, jonne vetäytyä. Kirjoittaminen voi olla henkireikä, varaventtiili, turvapaikka, leikkikenttä, kokeilulaboratorio ja lepotila.

3. Kirjoittaminen auttaa keskittymään, rauhoittumaan ja hidastamaan. Se on vastapainoa nopeatahtiselle hälylle, jonka keskellä elämme.

4. Kokeile kirjoittaa käsin ja tunne, miten hermoyhteyksiä herää. Älä välitä siitä, miltä käsialasi näyttää.

5. Kirjoittaakseen ei tarvitse olla ”hyvä” kirjoittaja. Toisaalta: mitä enemmän kirjoitat, sitä enemmän kehityt.

6. Kirjoittaminen voi tuoda mukanaan syviä riemun, kaikkivoipaisuuden ja luovan virtauksen hetkiä. Samalla se voi auttaa kohtaamaan ja käsittelemään myös epämukavia tunteita.

7. Kun kirjaa ylös havaintoja, joita tekee eri aisteillaan, alkaa huomata asioita tarkemmin. Kirjoittaja avautuu itselleen ja ympäristölleen uudella tavalla. Asian sanoittaminen muuttaa omaa suhdetta asiaan.

8. Maailma (tai elämä) voi tuntua kaoottiselta, hahmottomalta tai sattumanvaraiselta. Kirjoittaminen antaa hahmottomalle muodon, ehkä myös tarinan, kiteytyksen tai syitä ja seurauksia — tai sitten kuvaa juuri tuota sirpaleisuutta. Mähmäisestä tulee konkreettista.

9. Kirjoittaminen antaa valtaa ja näyttää voimasi. Sanasi ovat sinun. Kokeile, mihin kieli taipuu. Ylläty, mitä sinusta irtoaa.

10. Toisaalta kirjoittaminen ei ole pelkkää ”itseilmaisua” vaan ammentaa jostakin yhteisestä (kuten kielestä ja muista teksteistä) ja rakentaa yhteyksiä.

11. Kirjoittaminen syventää lukemista, mikä taas ruokkii kirjoittamista.

12. Kirjoittaminen on leikkiä: nää menis tänne, sit tapahtuis näin. Sit tää tulis täältä! Pääset matkustamaan ilmastoystävällisesti minne vain ja missä seurassa tahansa, vailla ajan, paikan ja mahdollisen rajoituksia.

13. Ideat ja ainekset ovat lähempänä kuin luulet. Sinulla on loputtomia kerrostumia muistoja, kokemuksia ja havaintoja. Ympärilläsi on meneillään kaikenlaista. Yhdistele, muovaa, väritä, kuvittele.

14. Kirjoittaminen ei ole vain väline, eikä olennaista ole vain tuotos tai tavoitteet. Myös kirjoittaminen toimintana on arvokasta.

15. Kirjoittaminen tuo asioita lähemmäs, auttaa näkemään ytimeen, ainakin sitä kohti. Samalla se vie etäämmälle. Huomaat, että kaiken voisi rajata, valita, sanoittaa ja valottaa monin eri tavoin.

16. Kirjoittaminen tuo esiin yksinolon parhaita puolia. Toisaalta se voi tuoda ympärillesi kivoja ihmisiä, joiden kanssa tohkeilla ja vaihtaa ajatuksia – ja vaikka tekstejä.

17. Kirjoittaminen on kohtaamista. Ja kohtaaminen on jotakin, mitä tarvitsemme enemmän.

18. Kirjoittaminen elää ja muuttuu mukanasi. Aloita pienestä. Saat ottaa kirjoittamisesi vakavasti, vaikka se olisikin näennäisen vähäpätöisiä, hölmöjä luonnoksia. Sitoudu ja katso, mitä tapahtuu.

19. ”Harrastaminen” ja ”amatööriys” on aliarvostettua. Sana ”amatööri” perustuu latinan verbiin amare, rakastaa. Rakastaa! Joskus amatööristä tulee ammattilainen, mutta sisäinen rakastaja kannattaa pitää hyvissä voimissa silti.

20. Kirjoittaminen opettaa sietämään keskeneräisyyttä ja epävarmuutta, jopa arvostamaan niitä.

Lopuksi: Kirjoittamisella on kosolti myönteisiä vaikutuksia, mutta niitä ei tarvitse tietoisesti tavoitella. Kunhan kirjoitat, ne tulevat tekemisen mukana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s